Saturday, April 16, 2011

teringin belajar kat obersi


ramainya kawan-kawan yg da further study kat luar negara.
syukur tu semua rezeki dorang.
dapat jejak kan kaki kat Mesir, UK, Jepun, German, China, dan lalalalala~
jujur dalam hati terdetik rasa cemburu bila tengok kat fesbuk.
bergambar sakan sana-sini. sakit dado den!
jadi stalker je yang mampu, nak komen2 gambar tu rasa rendah diri pulak.
kadang2 rasa,

"aku ni tak cukup pandai kot nak study kat oversea, english kelaot, maths ape tah lagi, nak kira duit pon tak pandai". ape pun tak boleh!

teringin woo nak rasa berenang2 dalam salji, nak lompat2 kat atas bunga tulip yg comel tu, nak camwhore dengan mat saleh, nak pakai baju universal traveller tebal2.
parents dorang mesti super duper bangga kan ada anak study oversea.

tapi apa2 pun, aku bersyukur dengan apa yg aku ada sekarang.
walaupun aku cuma belajar kat kolej yg lalala ni,
alhamdulillah aku da belajar banyak perkara.

walaupun hanya beberapa ratus kilometer yg pisahkan family dengan aku,
aku sekarang da pandai berdikari, da matang *mungkin*, da pandai berfikir.
aku tau mak abah bangga kat anak dia sorang nih.
tiap kali kengkawan gosip mak tanya pasal anak dia ni,
laju je mak cakap blaja kat mana, amek kos ape, *cakap sambil senyum lebar*


"aisey, malu la yah mak.."

selalu mak abah pesan,
" belajar molek2, nanti dah senang, boleh beli kereta besor2, rumah besor, nak pakai orang gaji pon boleh. kat mak dengan abah ni tak payah la bagi pape. kalau nak bagi, alhamdulillah, kalau takde pon, mak abah tak kisah. asalkan diri sendiri tu senang sudah."

sayu rasa bila ingat balik. yah tak kn bagi mak abah hidup susah. senang yah, senang la mak abah. 
Ya Allah, mintak dijauhkan perasaan riak, takbur, lupa diri dalam diri ni. aminn..


selalu jugak mak pesan tiap kali join mak g kenduri kawin,
" haa..kalau nak kenduri kawen besor2, tujuh hari tujuh malam, nak panggil singa gong xi fa cai ke, orang besilat ke, nak buat kenduri kat dewan besor2 ke, ha, belajor la molek2, kumpul duit banyak2, dapat la buat kenduri besor2"


kawen pulak. alahai, anak mak ni calon pon tarak, camne?






*pape hal, study dulu*






20 comments:

Lan Bingka said...

rezeki masing2 kan.. yg penting kita bersyukur dan berusaha sebaik mungkin..:)

cikmegipama said...

LAN..ye betul..syukur alhamdulillah.. mekaseh.!!

Noor Aqillah Majid =) said...

wahhaha :) sadis bace T_T

cikmegipama said...

AQILLAH..sebak dado den ni haa..

ema Rahmah said...

teringin jugak nak belaja kat obersi . tapi apekan daye . dlm Malaysia pon terkial² . speaking meaking pon terabur . huhu ~

Ihsan Arifin said...

chill :) ape lah sgt oversea tuuuu

AM said...

meh sini bia i jadi calon nyee :P

cikmegipama said...

EMARAHMAH..hehe..pelan2 blaja speaking2 segala ni,.

CEKGU IHSAN..teringin nak g negara orang~

AM..aahaha..gatai

Chempaka said...

sama je study kat mana2 pon... yg penting, belajar... mungkin ada hikmah kenapa x study kat luar.. iman x cukup mungkin... i've one rejected the offer....

terbaru dari chempaka: They are Talking About Us !

Nazim Sei Fitri said...

insyaAllah :) yg penting ingat mak abah..

Ihsan Arifin said...

jum kite study rajin2. then kite gi oversea same2 :)

apik pehe said...

hehe..yah wehh..nati sambung la master kt obersi..kn kn kn

cikmegipama said...

CHEMPAKA..betol jugak.sume ade hikmah.

NAZIM..insyallah~

CEKGU IHSAN..baikk..cekgu tolong ajar ye..

APIK..doa-doa kan la..insyallah..ngee

!nn RiZzNy said...

jap2..aku tak tahu nak gelak ke nak apa..belajar luar ngara?UK ke yah?..macam pernah ku dgr..haha~

sYafIk-wAy said...

belajar rajen2 . hehe

cikmegipama said...

AJ, lempang nak? aku pon nak gak berjaya cam ika yayang..lalala..sila la gelak!!


SYAFIK..baik!! tengkiu~

apik pehe said...

aminnn..
tak pon keje dulu..cari duit..baru sambung master..hehe

Henry Zackery said...

nanti kite g obersi sama2 ek..hehe :)

GEMPAR !! Amir Diramalkan Juara Maharaja Lawak

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...

study la elok2 mulai dr skrg..good luck..

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

CikPuan Fara said...

aku dulu teringi nk belajar oversea sb bila raya leh masuk suratkhbar.. salam dari perantau hahahaha