Sunday, June 5, 2011

kecik-kecik lagi dah pandai membunuh

terasa nak recall memories masa kecik-kecik dulu.



Katak oi katak. Comel, tapi sekali dia bunyi, sumpah rase cam nak bagi penampor. Lagi-lagi bila tengah sedap tido. Nak bebel, rasa buang masa. menatang tu bukan paham pon. Nak pegi tangkap, pastu buang kat sungai kat masjid? Ala, lagi buang masa. Esok-esok datang balik menatang tu.


Jalan penyelesaian? BUNUH je.



Ye. Aku pernah bunuh katak. Tapi bukan sebab dia buat bising. Cuma, sebab tuntutan memenuhi masa lapang.
Masa tu aku darjah 3,4,5. Sila pilih sebab aku tak ingat.
Mula-mula, main kat bukit pasir. Dari atas bukit, aku bergulung duduk dalam tong dram. Kawan tolak tong dram, so tergolek-golek la dari atas sampai bawah.
Bes sangat. Tapi pening. Ulang main tu sampai muntah.



Dah bosan. Balik umah azila, bestie aku, togok air. Penat kot.
Oh bosan lagi. Mula la pendi abg azila cari idea nak buat apa. Tetiba ada katak. Main kejar-kejar dgn katak pulak. Mengarut sungguh rasa.



Dah penat, ternampak pulak cangkul kat blakang rumah. Then, pepaham la ape yang jadi lepas tu.
kitorang cangkul badan katak tu ramai-ramai. Cangkul katak hidup-hidup. Pecah, hancur berderai. Ber'kiekk' katak tu bunyi. Sadis.



Katak tu dah mati katak. Kitorang puas hati.
Tapi tak settle lagi. Dah mati, mesti la kena uruskan mayat nya. Baik sungguh kitorang.
Ambik cangkul tadi, cangkul tanah belakang umah. Then, sodok mayat katak tu guna penyodok. Nak pegang dgn tangan, geli pulak rasa. Tanah dah kambus. Siap dengan bonggol atas kubur tu. Cantik. Beruntung katak tu.



Tapi rasa tak lengkap kalau takde bunga kat kubur tu. Pegi kutip bunga kertas, tabur atas kubur katak.
Dah cantik, then ramai-ramai keliling kubur katak tu. Kau tau ape kitorang buat?



Duduk bersila, tadah tangan, baca Al-Fatihah.





*tak tau ape punye perangai tah dulu. hisy..budak-budak.

27 comments:

Nazim Sei Fitri said...

rajin betol wakto2 camni update blog yer..haha..btw, gamba to mmg comel..kne pulak dia yg watak utama..heh :P

Lan Bingka said...

dulu saya suka main berudu.. entah ape2.. ;)

cikmegipama said...

@Nazim Sei Fitri hehe..takleh tido, tadi minum kopi lembu. haha

cikmegipama said...

@Lan Bingka berudu yg awak maen tu la, dia dah btuka jadi katak. katak tu kami bunuh. hehehe. kijam!!

SYAFIQAHSALEH said...

katak mmg paling dimusuhi..geli!!!!!!!!!!!!!!! :D

apik pehe said...

hahah...ngan katak pon bleh nk gadoh...haishh..cian dia

cikmegipama said...

@SYAFIQAHSALEH badan lembek2..iyekkkkk

cikmegipama said...

@apik pehe dah bosan sangat la apik. bila dah bosan, mula la nak membunuh. haha

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

apesal ngan berudu xgeli tapi ngan katak kita geli ek.. hahaha

cikmegipama said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine ini diskriminasi! mentang2 lah katak hodoh, berudu comel. haisyy..

auny aizie said...

kahkahhhkah. siap baca al-fatiha lagi tuwww ~

cikmegipama said...

@auny aizie part tu xleh blah. kadang ase bengap jugak tyme kecik2 dulu. adoi.

Mcjust.lol said...

kiah pendi ngan yah semua kejam! fuhhh sian katak tu weh.

cikmegipama said...

@Mcjust.lol ahhh mekjah, same je sume. ko pon kijam!!

aida4eva said...

oh tidak..dulu pun suka main ktak mentunjal2 badan dia dgn btg kayu..

tapi ntah kenapa sjak masuk sklah menengah, katak paling fobia..nampak kelibat pun aida dah lari pecut 100m..

=.=

eh..ini untuk cik megipama :)

http://aida4eva.blogspot.com/2011/06/couple-yang-belum-kawin-tumpang-kondo.html

kura2 kamu sihat tak?? :)

cikmegipama said...

@aida4eva kikikih...lawak la. hey mekaseh share gn kite kura2 aida.

comel!!

talib gn nina sehat. tapi tak besar2 gak. camne tah nak buat.

wunny said...

bunuh katak?? euww.. geli sgt dgn katak! kah3.

M Fizan said...

xpe2..bgn lmbt leh dimaafkan..hehehe

apik pehe said...

kang ade yang mak bapak katak tu mai cari yah balik kang

Faiz Tapit said...

kah3! semat ah cite ni

hakeem kira said...

kan . kecik2 mmg tak pikir langsung 'bersalah' ni . aku penah taruk mercun bola dalam mulut katak idup .

hakeem kira said...

ish katak pulak . silap, terpengaruh cite ko la ni . pembetulan *mulut mengkarung idup

Ayeem Jemain said...

pergh nakal nau megi time tu?? ish makan kang.

cikmegipama said...

@wunny
lembek2..eee

@apik
haha..fuh risau gak ni.

@faiztapit
teringat dulu2..

@hakeemkira
muahaha, amek kau.

@ayeem
bukan nakal, isi masa lapang lah. haha

YOUsoF said...

Huh sampai hati ek korang mencangkul binatang tak bersalah tu..

main² sampai muntah, boleh tahan hebat jugak seyh!! ;D

Belajar dari kesilapan masa kecik.. huhu

Haa Fakihah said...

alaaa kacik x msuk dlm cite sb kacik smpai lps korang abes bace fatihah. haahhahaah

Haa Fakihah said...

*aku mnyksikn kubur si katak tu. rsenye pacak btg askem jd nisan? haha